Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Na Střeleckém ostrově bude možné vyhrát vstupenky do Mořského světa

17. 05. 2009 | Bambiriáda 2009
V rámci Bambiriády 2009 se bude konat také mnoho soutěží. Jednou z nich je soutěž o volné vstupenky do Mořského světa, která se bude odehrávat na Střeleckém ostrově. Soutěž zde bude probíhat po všechny čtyři bambiriádní dny. Při této příležitosti bychom Vám chtěli Mořský svět, který se nachází na pražském Výstavišti, představit.   
                                 
Mořský svět na pražském Výstavišti je unikátní stálá výstava mořských ryb a dalších živočichů, která je otevřená jak Pražanům, tak všem návštěvníkům metropole již od léta 2002.

Na více než tisíci čtverečních metrech tu najdete jako na dlani svět, který si jinak mohou z tak bezprostřední blízkosti prohlížet jen ti nejlepší potápěči. Moderní akvária totiž naprosto dokonale simulují přirozené prostředí mořských tvorů. Nejde jen o 240 tisíc litrů speciálně upravené mořské vody. Speciální zářivkové a výbojkové osvětlení v akváriích nahrazuje přírodní sluneční paprsky a mikropočítačem řízená vodní čerpadla dokonale nahrazují příliv a odliv. V nočních hodinách svítí nad akvárii měsíční světlo, které dokáže simulovat i úplněk měsíce.

Mořský svět PrahaV Mořském světě naleznete téměř 350 druhů nejen mořských, ale i sladkovodních živočichů. Obdivovat zde můžete například největšího žraloka v ČR, dravé murény, jedovaté perutýny, pestré korálové rybky, sasanky, různé druhy želv a mnoho dalších neméně zajímavých živočichů.

Mezi největší dominantu zajisté patří nádrž o objemu 100 000 litrů vody, mezi jejíž obyvatele patří tři druhy žraloků – žralok písečný, bělocípý a černoploutvý.

Jako další nádrž můžeme jmenovat nádrž s vrakem lodi Bounty, v níž našly domov mimo jiné murény, žraloci kobercoví, rejnoci či pilohřbeti.

Návštěvníky jistě zaujme i zajímavá nádrž s barakudami, která je ozdobena  maketou majáku, jehož předlohou se stal skutečný maják v Severní Karolíně.

Součástí výstavy je i korálová jeskyně přibližující návštěvníkům pestrý a tajuplný život korálových útesů.

V říjnu 2008 byla otevřena unikátní, obří průhledová nádrž o objemu 27 000 litrů sladké vody. Svůj domov zde nalezlo vícero druhů živočichů, z nichž můžeme namátkou jmenovat dravé arowany, plodožravé piraně, mohutné guramy či jedovaté keříčkovce.

Novinkou je rovněž zprovoznění multifunkčního prostoru „Vesmírná laguna“, kde se promítají dokumenty s různou tematikou. Mezi ty nejoblíbenější patří přírodopisné snímky přibližující tajuplný a rozmanitý život v mořích a oceánech.
Každý poslední pátek v měsíci se od 20 do 21 hodin konají noční prohlídky Mořského světa spojené s odborným výkladem. Návštěvníci tak mají možnost spatřit, jak se po setmění chovají ryby a jiní obyvatelé nádrží.
Obzvláště děti jistě ocení interaktivní podlahovou projekci PoolSystem s mnoha efekty, na níž si mohou děti zahrát a pobavit se.

Každý měsíc je pro návštěvníky připravená fotografická a výtvarná soutěž, kde lze vyhrát dárkové balíčky.

Mořský svět je vyzdoben unikátními velkými nástěnnými malbami, které pokrývají plochu 2 700 m². Autory maleb jsou členové Unie výtvarných umělců pánové Přemysl Šmíd a Miloš Zeithammel. Malba zobrazuje rozmanité výjevy z mořského života.


Čtěte také:
Na Bambiriádě 2009 si děti užijí lukostřelby, malování i vědomostních kvizů
Bambiriáda 2009 otevře v osmi krajích dveře dětských kluboven veřejnosti


Hana Houbičková
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
mořský svět je fajn
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles